Saturday, July 20, 2013

creepe coklat


nie bahana selalu menyinggah blog Dapur Mamasya
maka hari ini, bertambahlah food list mengidam haku
mohlaa kite share recipe dari blog Dapur Mamasya

RESEPI KULIT.. 
50 GM TEPUNG GANDUM 
1 SDB TEPUNG UBI 
1 BIJI TELUR 
2 SUDU BESAR GULA HALUS 
3 SDT BUTTER -DICAIRKAN- 
160 ML AIR 
40 ML SUSU CAIR 
1 SDK ESEN VANILA 
BOLEH LETAK PEWARNA@ PERISA BUAH2AN YANG ANDA SUKA(OPTIONAL) 

CARA2.. 
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS 
-MASUKKAN SUSU CAIR.. 
-MASUKKAN TELUR YANG DIKACAU SEDIKIT.. 
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA 
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK.. 
-MASUKKAN BUTTER YANG DICAIRKAN.. 
-TAPISKAN ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK.. 

CARA MEMASAK.. 
-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN @KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK 
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI.-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT.. 
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA SUDAH MASAK TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN.MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA.. 

INTINYA.. 
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA - gantik choc 
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)- guna whipping cream 

CARA2 MEMBUATNYA.. 
-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YANG LICIN BELAH BAWAH 
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI DI ATASNYA.. 
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA 
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA.. 
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM DIMAKAN.. 

Inti Choc 
1/2 cwn serbuk koko- ayak 
1 cwn gula 
2 1/2 cwn air /susu cair - guna fresh milk 
1/2 cwn tpg jagung 
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung 

Cara 
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau. 
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak mula pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan. 



No comments:

Post a Comment